Artan Yemekler Nasıl Saklanır ve Nasıl Isıtılır?
Özellikle mutfakla yeni yeni tanışanların en büyük sıkıntılarından biri yemek yapmak kadar yemeğin nasıl, ne kadar, nerede saklanacağıdır. Bu yüzden elimden geldiğince, dilim döndüğünce bilgilerimi paylaşmak istedim sizlerle. Mikrodalga fırın kullanmadığım için ısıtma yöntemlerinde mikroldalgaya ilişkin herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Dondurma, çözdürme, ısıtma işlemlerine ilişkinse bir çok aydınlatıcı bilgi bulmanız mümkün. Umarım az da olsa işinize yarar.
Afiyetle kalın...
Çorbalar
Sizleri bilmem ama bizim evde en çok artan yemek çorba oluyor. Saklaması ve ısıtması en kolay yiyecek olduğu için de dert etmiyorum açıkçası. Artan çorbaları genellikle normal kapağının yanı sıra bir de sıkı plastik kapağı olup saklama kabı olarak da kullanılabilen küçük emaye tenceremde buzdolabında saklıyorum. Çorbanın ısısı oda sıcaklığına geldikten hemen sonra buzdolabına kaldırıyorum. Uzmanlar pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında en fazla 2 saat, hatta yaz mevsiminde en fazla 1 saat bekletilebileceğini belirtiyorlar. Bu süre aşıldığında gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakterilerin sayısı hızla çoğalıyor. İki gün üst üste aynı yemeği tüketmek pek adetim olmadığı için genellikle ertesi gün bekleyip ikinci gününde menüye dahil ediyorum artan çorbayı. Isıtırken kabını değiştirmeden aynı emaye tencerede ısıtıyorum. Emaye ısıyı çabuk ilettiği için ocağın en küçük gözünde ısıtıyorum. Buzdolabında en fazla dört gün bekletiyorum.
Çorbanızı daha uzun süre saklamak istiyorsanız da eğer 2 seçeneğiniz var. Konserve yapmak ve dondurucuya atmak. Çorbaları konserve yaparak 6 aya kadar saklayabilirsiniz çorbalarınızı. Kullanmadan önce kavanozu açıp bir tencereye almanız ve ısıtmanız yeterli.
Dondurmak içinse dondurucuda kullandığınız cam harici herhangi bir kaba aldığınız soğumuş çorbayı dondurucuya koyup saklayabilirsiniz. Dondurucuda yer sorununuz varsa eğer yer kaplayan kaplar yerine kilitli buzdolabı poşetlerini de kullanabilirsiniz. Bunun için poşeti fotoğrafta görüldüğü şekilde uzunca bir kabın içine sabitledikten sonra çorbayı içine koyabilir ve ağzını kilitleyip dondurucuya yatay vaziyette koyabilirsiniz. Çorba poşetleri donmadan üzerlerine bir şey koymamaya dikkat edin. Kullanacağınız zaman bir gece önceden veya aynı gün sabahtan dondurucudan alıp buzdolabında çözdürdükten sonra ısıtarak tüketebilirsiniz.
Ana Yemekler
Sulu yemekler çorbalarda olduğu gibi saklaması ve ısıtması kolay gıdalar kategorisindedir. Aynı şekilde ağzı sıkıca kapanabilen kaplarda 4 güne kadar saklanabilir ve ocakta ısıtılarak tüketilebilirler.
Uzun süreli saklamalarda konserve ve dondurma işlemleri de çorbalarla aynıdır. Ancak içinde et barındıran sulu yemeklerin konserve edilmesini çok tavsiye etmiyorum. Et bakteri üremesi açısından çok ideal bir gıda olduğu için tedbiri elden bırakmamakta fayda var. Ayrıca dondurucuya atacağınızı bildiğiniz yemekleri pişirirken çok fazla baharat kullanmamaya dikkat edin. Dondurulup çözüldükten sonra baharatların tadı keskinleşebilir.
Peki sulu olmayan köfte, et ızgara, kızartmalar vs. nasıl saklanmalı ve kurutmadan nasıl ısıtılmalı? Saklama koşullarında herhangi bir farklılık yoktur. Hava almayan saklama kaplarında buzdolabında saklayabilir veya dondurucuya atabilirsiniz. Izgaraları ısıtırken dibine yemeğinizin miktarına göre değişmekle birlikte, örneğin 8 adet köfte için, 1/4 çay bardağı su koyduğunuz bir tencere veya tavaya et veya köfteleri dizip tencerenin kapağını kapatın. Bu şekilde su tamamen kaybolup altı cızırdamaya başlayana kadar kısık ateşte ısıtın. Altını kapatıp kapağını açmadan 2-3 dk. daha bekletin. Bu şekilde bekleyen et veya köfteleriniz yumuşacık olacak şekilde ısınacaktır. Sebze kızartmalarınızı ısıya dayanıklı bir fırın kabına alıp 200 dereceye önceden ısıttığınız fırında ısıtabilirsiniz.
Pilavlar
Pilavlarınızı hava almayan saklama kaplarında buzdolabında veya dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Isıtırken içine etlerde olduğu gibi çok çok az miktarda su ilave ederek ocağın en küçük gözünde en kısık ayarda kapağı kapalı vaziyette ısıtabilirsiniz. Bekleyen pilav zaten bir miktar kuruduğu için eklediğiniz su sadece bu kuruluğunu alacak, lapa olmasına neden olmayacaktır.
Salatalar
Yeşillik içeren salataların saklanmasından yana değilim pek açıkçası. İmkanınız varsa yiyebileceğiniz ölçüde yapıp hemen tüketin. Çünkü bozulmasa da bekleyen salatanın tadı değişiyor. Yoğurtlu salatalarınızı, özellikle de sarımsak içeriyorsa 4-5 güne kadar hava almayan kaplarda saklayabilirsiniz. Közlenmiş kırmızı biber gibi istisnalar dışında salataların dondurulmasını çok tavsiye etmiyorum. Çözdürdükten sonra su salacakları için hem tüm vitamini bu suyla birlikte gidecek, hem de tadı değişecektir.
Hamur işleri
Peynir, kıyma, ıspanak gibi iç malzemesi içermeyen hamur işlerini oda sıcaklığında 4-5 güne kadar saklayabilirsiniz. İç malzemesi içerenleri ise, özellikle kıymalı olanlar, en fazla bir gece oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına almanızda fayda var. Önceden ısıtılmış fırında ısıtarak tüketebilirsiniz. Her türlü hamur işini pişirdikten sonra dondurucuda saklayabilirsiniz. Kullanmadan 1 gece önce buzdolabına alıp servisten 1 saat önce oda sıcaklığına çıkarmanız yeterli olacaktır.
Böreklerinizi hazırlayıp pişirmeden de saklamanız mümkün. Ama üst üste gelmeyecek şekilde veya aralarına yağlı kağıt vb. bir ayraç koyarak saklamanızda fayda var. Ispanak gibi iç harcı çözüldükten sonra su salabilecek böreklerde çözülme işleminden sonra böreğin gereğinden fazla ıslanmaması için kullandığınız süt, yoğurt, yumurta gibi sos malzemelerinin miktarını az tutmakta, böreğin en büyük özelliği değilse hiç kullanmamakta fayda var. Poğaça hamuru arttıysa buzdolabında 1 gece bekletilip ertesi gün kullanılabilir. Dondurulabilir mi? Donduranlar olduğunu duydum. Ama benim yapacağım bir şey değil. Bana çok daha zahmetli geliyor dondur, çözdür, şekillendir, pişir. Pişirip sakladığın zamansa; çözdür ve ye:) Ben her zaman pişirdikten sonra dondurmaktan yanayım hamur işlerini kısacası.
Kekler ve Pastalar
Keklerinizi oda sıcaklığında 4-5 güne kadar bekletebilirsiniz. Ancak kremalı pastalarınızı buzdolabında saklamalısınız. Kekleri bütün halde veya dilimleyerek hava almayan kap veya poşetlerde dondurabilirsiniz. Pastanızı dondurmak içinse daha karmaşık bir işlemden geçirmeniz gerekmektedir. Öncelikle pastayı üzerine hiçbir şey örmeden dondurucuya atıp en az 2 saat katılaşmasını bekleyin. Ardından dondurucudan alıp streç filmle güzelce sarın ve bir saklama kabı veya karton kutunun (karton kutu kullanacaksanız kutuyu bir de alüminyum folyoya sarın) içine koyup tekrar dondurucuya atın. Bu şekilde 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Tüketmek için dondurucudan alıp streç filmden çıkarın ve buzdolabında çözdürdükten sonra afiyetle yiyin. Ancak dikkat etmeniz gereken önemli bir husus pastanızın taze meyve içermemesi. Taze meyveler donup çözüldükten sonra su salacağı için pastanın tadını ve dokusunu bozacaktır.
Kurabiyeler
Kurabiyelerinizi oda sıcaklığında bir haftaya kadar bekletebilirsiniz. Ancak bu 1 hafta boyunca taze kalacakları anlamına gelmiyor elbette. Tarife göre değişmekle birlikte birçok kurabiye 3-4 günden sonra bayatlamaya başlar. Kurabiyelerinizi de pişirdikten sonra gönül rahatlığıyla dondurabilirsiniz. Ancak hamur şeklinde dondurma konusuna hamur işlerinde olduğu gibi sıcak bakmıyorum.
Soslar
Soslarınızı buzdolabında 5 güne kadar saklamanız mümkün. Oda sıcaklığında olabildiğince az tutmaya özen gösterin. Her türlü sosu dondurarak da saklayabilirsiniz. Özellikle salça ve domates rendenizi tek kullanımlık porsiyonlarda dondurduktan sonra kilitli poşet veya saklama kaplarında donmuş vaziyette saklayarak yemek pişirme sırasında işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Et suyu ve tavuk suyunuzu da dondurarak saklamanız mümkün.
Benzer Tarifler
- lavinya: Kevser hanım başka bi menemenlik tarifinizde bütün konservelerde kavanozu düdüklüde kaynatmak gerektiğini ve diğer tarifleri de bu bilgiye göre güncelleyeceğinizi okudum, ama bu tarifte çorba konserve ederken düdüklüde kaynatmadan bahsetmiyor. Hangisi doğru yöntem bilemedim? Güncelimiz hangisi 😊 28 Kasım 2023 16:52
- Kevserin Mutfağı: Düdüklüde kaynatmak. 28 Kasım 2023 23:03
- lavinya: Kevser hanım çorba yaptım ve kaynar haldeyken 1 litrelik kavanozlara koydum, kavanozları ve kapakları da kaynatıp konserve yaptım yani. Konserveyi açtıktan sonra içeceğimiz kadarını ısıtırsam konserve edilmiş çorbayı kaç gün içinde tüketmemiz gerekir? O süre zarfında konserve yaptığım kavanozda bekletebilir miyim? 26 Kasım 2023 18:04
- Kevserin Mutfağı: Bunun için süre vermek mümkün değil ne yazık ki. Ne kadar kısa sürede tüketilirse o kadar iyi. Aynı kavanozda saklaman sorun olmaz. 26 Kasım 2023 18:16
- lavinya: 1 litrelik kavanozlara konserve yapıyorum genelde tam 4 kase çıkıyor 2 gün içiyoruz, sizce sorun olur mu? Daha küçük 1 günlük tüketecek şekilde mi konserve edilmeli acaba ? 27 Kasım 2023 18:07
- Kevserin Mutfağı: Dediğim gibi süre konusunda bir şey söylemek zor. Yeneceği kadar konservelemek her çeşit konserve için en sağlıklısı olacaktır. 27 Kasım 2023 18:26
- Sümeyye: Dünden yapilmis Mercimek corbasini bugün buz dolabindan bi ufak tencereye aktarip isitip yedikden sonra arta kalan corbayi yine buz dolabina koyabilirmiyim? Ertesi günü tabiki isitmadan yemek suretiyle? 29 Ağustos 2023 23:02
- Kevserin Mutfağı: Buzdolabına koyabilirsin ama bu bozulmamasını garanti etmez. Yemeden önce dokusunu, kokusunu ve tadını kontrol etmelisin. 30 Ağustos 2023 23:23
- elif888: Çok teşekkürler çok faydalı bir yazı benim için 22 Şubat 2023 17:18
- emelbekaroglu: Yemekleri ya da çorbaları konserve olarak saklarken her defasında yeni bir kapak mı kullanmak gerekir? Çünkü iyi kapattığım halde birkaç kez yemeklerim suya kalktı ve bozuldu maalesef.Sebebi kavanoz kapaklarının gevşemiş olması mıdır acaba? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. 01 Kasım 2022 23:31
- Kevserin Mutfağı: Yeni satın almış olman şart değil ama kilit yapısı bozulmamış olmalı. Yani kenarları ezik, şekil değiştirmiş vs. olmamalı. Konserve bozulduysa kapakları iyi kapanmamış ve hava almış demektir. 02 Kasım 2022 22:47
- Bahar: Tarifinde süt olan çorbayı tarif ettiğiniz şekilde kavanozlarda saklasam problem olur mu? Çalıştığım için yemekleri haftasonu 1 kere pişiriyorum :) 01 Ekim 2022 16:59
- Kevserin Mutfağı: Aynı hafta içinde tüketilecekse saklayabilirsin. 01 Ekim 2022 22:32
- nursultn: Merhaba abartıp biraz fazlaca pişirdiğim nohut yemeğim var etsiz. Bunu konserve yapıp saklayabilir miyim kevser hn ? 12 Eylül 2022 12:04
- Kevserin Mutfağı: Evet konserve şeklinde ya da dondurarak saklayabilirsin. 12 Eylül 2022 14:02
- Ayşe: Sütlü mantar çorbası ertesi gün kavanozla sakalanabilirmi 21 Haziran 2022 18:23
- Ayşe: Kevser hanım sütlü mantar çorbası yapıldıktan sonraki gün saklanabilir mi 21 Haziran 2022 18:22
- Kevserin Mutfağı: Elbette👍🏻 21 Haziran 2022 20:03
- Veda: Bir önceki günden kalan burokoli sebze yemegını buzluğa atıp muhafaza ettıkten sonra tekrar ısıtıp yıyebılırmıyız 13 Aralık 2021 18:35
- Kevserin Mutfağı: Evet👍🏻 13 Aralık 2021 20:04
- Selma: Teşekkürler Kevser hanım iyi günler🙏 03 Mart 2021 13:37
- Selma: Buzlukta keskegim vardı buzunu cözdüp temi ısıtmalı yım yoksa buzlu bir şekilde mi 03 Mart 2021 13:21
- Kevserin Mutfağı: İki şekilde de yapabilirsin👍🏻 03 Mart 2021 13:28
- Kıvanç Uysal: Merhaba Kevser Hanım, Bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim. Ben de bir konuda fikrinizi almak isterim. 1) Bir önceki günden kalan yemeğin bulunduğu tencereyi buzdolabından alıp direk ocağa koyabiliyor muyuz? 2) Siz bunu yapıyor musunuz? Evet ise, hangi yapıdaki tencerede ve fırında yapıyorsunuz? Bizim durumumuz: Alüminyum tabanlı bir pilav tenceresini indüksiyon ocağa koyarak pilavı ısıtıyoruz. Zamanla tencerenin tabanı eğilerek yassı (kayık şeklinde) bir hale dönüştü. Bu sebeple sormak istemiştim. Bilgi verebilirseniz memnun olurum. 20 Ocak 2021 11:29
- Kevserin Mutfağı: Bu tecrübeyi yaşadıysanız bunu yapmamak gerek demek ki. Benim çok farklı materyallerle tecrübem yok. Sadece çelik tencere kullanıyorum. Yemek saklamak için de çelik tencere dışında tencere kullanmıyorum. Buzdolabından direkt ocağa aldığımda da problem olmuyor. 20 Ocak 2021 11:33
- EsraFaruk: Kevser abla bu başlıktaki konuyla alakası yok ama ben çalıştığım için yemek yaparken soğan doğramak çok zamanımı alıyor ben önceden robotta bir kaç soğanı çekip kavanozda buzdolabında bekletsem ve yemeklerde öyle kullansam bozulur mu 28 Ekim 2020 13:01
- Kevserin Mutfağı: Buzdolabında saklarsan kokusu çok rahatsız edici olur ama porsiyonlar halinde dondurarak saklayabilirsin. Ayrıca bu yazıya da göz atabilirsin; https://www.kevserinmutfagi.com/calisan-kadinlar-icin-mutfakla-ilgili-pratik-ipuclari.html 28 Ekim 2020 13:14
- M.S: Güveç te yapılan et yemeği nasıl saklanır? İnternette arattım bulamadım 03 Ağustos 2020 04:35
- Kevserin Mutfağı: Ekstra bir şey yapmana gerek yok. Buzdolabına girebilecek bir kaba koyup buzdolabına kaldırman yeterli. 03 Ağustos 2020 11:43
- Neslihan: Kevser Hanım merhaba. Sosunda yumurta ,su ,süt ve sıvıyağ bulunan patatesli börekleri pişirmeden buzlukta saklayabilir miyiz? Bilginize güvendiğim için size danışmak istedim. :) 25 Mayıs 2020 17:40
- Kevserin Mutfağı: Saklayabilirsin. 25 Mayıs 2020 18:46
- Gülşen: Merhaba Dondurucuda çıkmış yemeği mercimek, kuru fasulye gibi nasıl çözüdrüp ısıtmalıyım Bir de patlıcanı buzlukta nasıl saklamam gerekir Teşekkürler 19 Mayıs 2020 16:16
- Kevserin Mutfağı: Patlıcan yemeğini dondurucuya girmeye uygun bir kaba koyup doğrudan, çiğ patlıcanı kullanacağın boyutta doğradıktan sonra dondurucu poşetine koyup dondurabilirsin. Dondurulmuş çiğ patlıcanı çözdürmeden doğrudan pişmeye almalısın. 19 Mayıs 2020 16:23