Kuru Fasulye Tarifi
Türk mutfağının vazgeçilmezi
Çok klasik bir tarifle birlikteyiz bugün. Kuru fasulye yemeği Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Bir misafir geldiği zaman tavuk pişirirsen basit yemek yapmış diye düşünebilirler mesela ama kuru fasulye için kimsenin söyleyecek sözü olmaz. Kuru fasulye candır çünkü. Çocukluğuma dair izler taşıdığı için de ayrıca önemlidir benim için.
Ben ve benim yaşıtlarım fasulyenin aslında sobanın üstünde saatlerce kaynayarak pişen bir yemek olduğunu bilen son nesiliz muhtemelen. Yemek kokusuyla karışık sobanın üzerine sıçrayan yemek suyunun yanma kokusunu hatırlayanlarınız vardır.
Tencere ve hatta çömlek ateşe sabah ev işleri toplandıktan hemen sonra konur ki erkenden hazır olsun. Öğleden sonra oturmaya gidilecekse de yemek yapmak için eve erken dönme telaşı olmasın. Yemek yenmesine yakın da en yakın dostu pilav hazırlanır. Yanına da turşu olur, ayran olur, salata olur, ne koyarsan o olur. Ama ben en çok yeşil domates turşusunu severim. Hele bir de ayran varsa daha iyisi şamda kayısı diyebilirim ancak.
Farklı Pişirme Yöntemleri
Kuru fasulyenin farklı pişirme yöntemleri vardır. Kimi önce soğanla fasulyeyi haşlayıp salçasını sonradan kavurur, kimi sucuklu yapar, kimi et, kimi pastırma koyar. Ben en sade haliyle, salçasıyla birlikte kaynamışını severim. Salça ve fasulye birbiriyle özleşir iyice. Bugüne kadar siz nasıl yapıyordunuz bilmiyorum ama bir de bu şekilde denemenizi tavsiye ederim.
Kuru fasulyeyi akşamdan ıslamak çabuk pişmesini sağlar. Ama akşamdan ıslamayı unuttuysanız da endişelenmeyin. Düdüklüde piştiği sürece yine nispeten kısa sürede pişecektir. Sadece suda beklettiğiniz fasulyeden biraz daha uzun süre pişirmeniz yeterli olacaktır.
Afiyetle kalın...
Videolu Kuru Fasulye Tarifi
Malzemeler
- 2 su bardağı kuru fasulye,
- 1 adet soğan,
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber,
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ,
- Tuz,
- Oda sıcaklığında su.
Hazırlanışı
- Fasulyeleri akşamdan iyice yıkayıp sıcak suyla ıslayın,
- Ertesi gün soğanı yemeklik doğrayın,
- Sıvı yağda kavurun,
- Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,
- Toz biberi ekleyip karıştırın,
- Suyunu süzdüğünüz fasulyeleri ekleyin ve karıştırın,
- Düdüklü tencere için üzerini 1 parmak geçecek kadar su ekleyip kapağını kapatın ve buharı çıkmaya başladıktan sonra 20 dk pişirin,
- Normal tencere için üzerini 4 parmak geçecek kadar su ekleyip kısık ateşte fasulyeler yumuşayana kadar pişirin,
- Tuzunu ekleyip karıştırın ve birkaç dakika daha pişirin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Kuru Fasulye Tarifi ilk olarak 23/02/2023 tarihinde yayınlandı ve 24/02/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
- Sanem: su yerine domates koysak? 04 Haziran 2024 10:41
- Kevserin Mutfağı: Çok az domates ekleyebilirsin ama bütün su ihtiyacını domatesten karşılayacak kadar koyarsan ekşi olur. Her şeyin azı karar çoğu zarardır. 04 Haziran 2024 11:10
- dodo: kevser hanım merhaba. tariften bağımsız bir şey sormak istiyorum. sizi hiç granit tencere kullanırken görmedim, az yağlı yemekler yaptığınızda soğanlar veya etler tavuklar çelik tencereye yapışmıyor mu? mutfakta yeniyim granit tencerelerim var ama çiziliyorlar sürekli çelik tencereye geçmek istiyorum :D konu dışı oldu ama. <3 21 Mayıs 2024 17:09
- Kevserin Mutfağı: İlk çıktıkları dönemlerde bir süre denedim ama dediğin gibi çok çabuk çizildikleri için hem sağlısızlar hem de ekonomik değiller. Çok yüksek sıcaklıkta pişirmez ve pişirirken sürekli karıştırırsan çelik tencerede de rahatlıkla az yağlı yemek yağabilirsin. 21 Mayıs 2024 20:57