Sele Zeytin Tarifi
Evde kendi zeytinimi yapmaya başlayana kadar siyah zeytinin nasıl yapıldığına dair hiçbir fikrim yoktu. Niyeyse hiç de merak etmemişim o güne kadar. Daha önce birkaç kez evde yapılmış zeytin yemiştim ve hepsi acı ve yıvış yıvış olmuştu. Belki de bu yüzden evde siyah zeytin yapılabileceğine dair inancım çok yüksek olmadığı içindi. O yüzden ilk zeytin denememi yeşil zeytinle yapmıştım. Siyah zeytin yapmanın bu kadar kolay olduğunu bilseydim ilk siyah zeytinle başlardım. Eğer siz daha önce evde zeytin yapmayı denemediyseniz ilk denemenizi mutlaka siyahla yapın derim. Evde zeytin yapmanın bu kadar kolay olduğunu öğrendikten ve hazır zeytinlere konduğu söylenen katkı maddelerini düşündükten sonra evde yapmadığınız zeytini kesinlikle yemek istemeyeceksiniz.
Siyah zeytin yapmak için ihtiyacınız olan şey salamura tuz. Zeytinler güzelce ayıklanıp yıkandıktan sonra kurutuluyor. Bu oldukça önemli. Zeytinler ıslak kaldığı takdirde kapalı ortamda küflenme olabilir. Zeytinler bez bir torbaya birkaç avuç zeytin konup üzerlerine bir avuç tuz serperek yerleştiriliyor. Zeytinlerin suyunu salması için torba bir yere asılıp bekletiliyor. Torbanın asıldığı yer güneş görmeyen oda sıcaklığında bir yer olmalı. Güneşte bozulabilirler, çok soğuk bir yerde yumuşayıp su salmazlar.
Siyah Zeytinlerin Acı Suyu Nasıl Çıkarılır?
Zeytinlerin suyunu çıkarmanın tek yolu bez torba değil. Bez torba benim şartlarım için en uygun ve bana en sağlıklı gelen yöntem. Bunun dışında siyah zeytinleri adını aldığı şey olan seleye koyabilirsiniz. Sele delikli olduğu için zeytinlerin suyu kolayca akıp gidecektir.
Bir diğer yöntem zeytinleri büyük kavanozlara koyup dibinde biriken suyu her gün boşaltmak. Bu dipte suyun içinde bekleyen zeytinler fazla yumuşayıp ezilebilir gibi geldiği için en uzak durduğum yöntem. Suyun zeytinlerle birlikte beklemediği, hemen akıp gittiği yöntemler bana göre daha makbul.
Hem büyük kaplar kullanıp hem de bunu yapmanın yolu ise büyük plastik su bidonlarının dibine ısıttığınız şişlerle küçük küçük bir sürü delik açıp zeytinleri bu bidonlara koymak. Bu şekilde akan zeytin suyu deliklerden hemen akıp gidecektir. Ama plastik kalitesinden tam olarak emin olmanın mümkün olmadığı su bidonları kullanmak istememeniz anlaşılabilir.
Siyah Zeytin Yapımında Bunlara Dikkat!
Bu seçenekler arasından kendinize ve evinize en uygun yöntemi seçip kullanabilirsiniz. Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. Çok yüksek miktarda zeytini aynı kap içine koymamalısınız. Örneğin 20 kg zeytini aynı kapta beklettiğinizde sık sık da karıştırsanız altta kalan zeytinler ezilecektir. O yüzden bir kaba 5 kg'dan fazla zeytin koymamaya çalışın. Yine aynı sebepten dolayı zeytinlerin yer değiştirmesi için her gün sallayın. Eğer bidon kullanacaksanız yan yatırıp ileri geri yuvarlayabilirsiniz. Ben bez torbayı sallayıp arada da ellerimle karıştırdım. Birkaç gün asılı tuttuysam birkaç gün de bir süzgece alıp üstü alta gelecek ya da yan duracak şekilde beklettim.
Zeytinler buruşup artık su bırakmamaya başladıklarında ve tadına baktığınızda acı olmadıklarını gördüğünüzde olmuşlar demektir. Bu aşamada yapmanız gereken zeytinleri fazla tuzlarından arındırmak. Bunun için zeytinleri sadece eleyebilirsiniz, yıkayabilirsiniz ya da suda bekletebilirsiniz. Bu, tamamen ne kadar tuzlu zeytinler elde etmek istediğinize bağlı. Eğer zeytinleri yıkayacak ya da su da bekletecekseniz sonrasında tamamen kurutmanız gerekli. Aksi takdirde bozulabilirler.
Zeytinler kuruttuktan sonra iki şekilde saklayabilirsiniz. Birincisi cam kavanozlarda ayçiçek yağıyla karıştırarak. Zeytinyağ daha uygun olabilir gibi gelebilir ama zeytinyağ soğukta donduğu için ayçiçek yağı daha uygun olacaktır. İkinci saklama yöntemi ise dondurmak. Yemeye hazır zeytinleri dondurarak bir yıla kadar saklayabilirsiniz. Kullanmak istediğinizde buzdolabında çözülmelerini bekledikten sonra istediğiniz şekilde soslayarak tüketebilirsiniz.
Zeytinleri sade şekilde veya zeytinyağ ve sevdiğiniz kuru ya da taze baharatlarla karıştırarak servis edebilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Videolu Sele Zeytin Tarifi
Hazırlanışı
- Zeytinlerin saplarını ve aralarından kurtlu ya da çürük olanlarını ayırıp atın,
- Zeytinleri yıkayıp süzün ve kurutun,
- Bez bir torbaya aralarına tuz serperek avuç avuç yerleştirin,
- Torbanın ağzını bağlayıp yüksek bir yere asın ve altına bir leğen koyun,
- Her gün torbayı sallayarak zeytinlerin yer değiştirmesini sağlayın ve torbayı açıp zeytinleri kontrol edin,
- Birkaç gün içinde su salmaya başlayacaklar,
- Suları tamamen akıp acıları gidene kadar (buruşmaya başladıktan sonra tatlarına bakmaya başlayabilirsiniz), yaklaşık 6 hafta kontrol ve karıştırma işlemini yapın,
- Zeytinleri yıkayıp (tuzsuz olmaları için suda bekletebilirsiniz) fazla suyunu bezle aldıktan sonra açık hava ve/veya güneş gören bir yere yayıp tamamen kurutun,
- Kavanozlara paylaştırıp üzerlerine birkaç yemek kaşığı ayçiçek yağı ekleyin ve kapaklarını kapatıp bütün zeytinler yağa bulanana kadar çalkalayın ya da buzdolabı poşetlerine koyup dondurarak saklayın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Sele Zeytin Tarifi ilk olarak 01/11/2023 tarihinde yayınlandı ve 02/11/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.