Tepsi Köftesi Tarifi
Memleketinden uzakta yaşayanlar bilirler bazen durduk yere uzun süredir kullanmadığınız yöresel laflar gelir insanın aklına. Birden hatırlayınca hem duygulanır insan hem de gündelik dilinde epeydir kullanmadığı için söyledikçe komiğine gider. Tepsi köftesi tarifini birkaç ay önce hazırlamıştım, fotoğraflarını da unutmuşum işin aslı. Tarifi düzenlemek için açınca birden ooo ne cicikli yemek olmuş diye bir cümle geçti aklımdan. Kendi kendime koyverdim kahkahayı durduk yere. Cicikli bizim orada güzel, süslü anlamında kullanılır.
Bazen durduk yere geliyor böyle kelimeler aklıma, Yasin'e söylüyorum, sonra o da bana onların oradan değişik kelimeler söylüyor. O nasıl kelime yaa iyice saçmalamışsınız diye dalga geçiyoruz birbirimizle. Bazen de öyle kelimeler çıkıyor ki belli bir durumu tam olarak anlatmış. Normalde o durumu anlatmak için TDK onaylı 3-5 kelimeye ihtiyaç duyarsınız ama öyle bir kelime bulmuşlar ki kelimeden tasarruf etmişler. Bizim orada farımak diye bir kelime vardır örneğin. Yorulmak, nefes nefese kalmak, takati tükenmek kelimelerinin bir araya gelip ifade edebileceği bir durumu ifade eder tek başına. Bazen çok kullanasım geliyor ama etrafımdakiler anlamayacak bir de üstüne benimle dalga geçecekler diye tüm salon hanımefendiliğimle yoruldum diyorum. O dizilerde, filmlerde gördüğünüz Trakya şivelerinin Trakya'da konuşulan dille alakası yok aslına bakarsanız. Zaten bu konunun da tarifle alakası yok. Bari bizim oralardan bir tarif olsaydı.
Tepsi köftesi, en zahmetsiz köfte tariflerinden biri. Tek tek köfte yapmaya bir de üstüne üstlük yağda tek tek kızartmaya gerek yok. Köfte harcını hazırladıktan sonra olduğu gibi tepsiye yayıyorsunuz ve fırına veriyorsunuz. O pişedursun siz de salata mı yaparsınız pilav mı orası da size kalmış elbette. Hatta çıtır patates kızartması gibi kaçamaklar da yapabilirsiniz.
Köftenin içindeki sebzeleri istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Ama unutmamanız gereken şey sebzelerin köftenin pişme süresinde pişebilecek sebzeler olması ve yine bu sürede pişebilecek boyutta olması ya da bir miktar ön pişirmeye tabi tutulması. Örneğin patates ve havuç riskli sebzelerdir. Ne kadar küçük de doğrasanız çiğ kalma ihtimalleri vardır. Bu nedenle mutlaka kullanmak isterseniz bu riski ortadan kaldırmak için öncesinde yarı yarıya pişirebilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 500 g orta yağlı kıyma,
- 1 adet kuru soğan,
- 1 yumurta,
- 2 yemek kaşığı ekmek kırığı,
- 1 silme çay kaşığı karabiber,
- 1 silme çay kaşığı kimyon,
- Tuz,
- 1 adet kırmızı biber,
- 1 adet yeşil biber,
- 1 su bardağı konserve (haşlanmış) bezelye.
Hazırlanışı
- Soğanı rendeleyin,
- Biberleri küçük küçük doğrayın,
- Derin bir kapta kıyma, yumurta, soğan, ekmek kırığı, tuz ve baharatları güzelce yoğurun,
- Biberleri ve bezelyeyi karışana kadar yoğurmaya devam edin,
- Fırın kabına yağlı kağıt serip harcı ince bir yuvarlak şeklinde yayın,
- 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Tepsi Köftesi Tarifi ilk olarak 21/06/2016 tarihinde yayınlandı ve 26/07/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
20 Eylül 2018 19:34
22 Haziran 2016 02:50