İslim Kebabı Tarifi
Çoğunlukla islim kebabı olarak anılsa da, gençler kürdan kebabı, yaşlılarsa istim kebabı der buna. Kürdan kebabı denmesinin sebebi malum üzerine batırılan kürdan. Peki daha önce hiç sorgulamış mıydınız acaba neden islim veya istim dendiğini?
İslim Kebabı İsmi Nereden Geliyor?
İslim ve istim aynı anlama geliyor aslında, ufak bir ses değişikliği yaşanmış sadece. Türkçe bir kelime değil, İngilizce kökenli. İngilizce "steam" yani "buhar" kelimesinin söyleniş olarak aynen alınmasıyla dahil edilmiş dilimize. Şimdilerde pek kullanılmasa da TDK varlığını hala kabul ediyor.
Benim kişisel tahminime göre ilk olarak İngiltere'de ortaya çıkan sanayi devrimiyle birlikte buhar gücüyle çalışan makinaların icadı sayesinde sızmıştır dilimize. İngilizlerin steam-powered ship/steam-powered train yani buhar gücüyle çalışan gemi/buhar gücüyle çalışan tren kullanmaya başladığını nasıl ifade edebilirdi bir Türk? Tabi ki orijinalindeki kelimeyi dili döndüğünce aynen söyleyerek. Yani istimli gemi/istimli tren şeklinde.
Nasıl olmuşta İngilizce kökenli bir kelime olan istimden vazgeçilip Arapça kökenli bir kelime olan buhar kullanılmaya başlanmış hiçbir fikrim yok. Ama bize kala kala islim kebabı miras kalmış sanayi devriminden.
Adına baktığımızda aslında buharda pişirilen bir yemek olduğunu görüyoruz. Ya da en azından kapağı kapatılan bir tencerede. Şimdilerde ise patlıcanı, köftesi önceden pişirildiği için üzeri hafif kızarsın diye fırına sokup çıkarıyoruz sadece.
Patlıcandan dolayı bir yaz yemeği aslında. Ama oldukça yağlı bir yemek olduğu için kışa daha çok yakışıyor sanki. Zaten artık hem ürün yetiştirme teknolojileri, hem de ürünleri uzun süre saklama teknolojileri geliştiği için sebzelerin mevsimi de kalmadı. Pazarlarda/marketlerde dört mevsim patlıcan bulmak mümkün. Mevsimi dışında sebze almayı sevmeyenlerse sebzelerini yazdan dondurucuya atıp istedikleri zaman tüketebiliyorlar. İslim kebabı da bu nedenle artık istediğiniz zaman yapıp yiyebileceğiniz bir yemek haline geldi.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 4-5 adet patlıcan,
- 500 gr kıyma,
- 1 yumurta,
- 1 soğan,
- 2-3 yemek kaşığı ekmek kırığı,
- 1 avuç ince kıyılmış maydanoz,
- 1 çay kaşığı kimyon,
- 1 çay kaşığı karabiber,
- Tuz,
- Kızartmak için sıvı yağ,
- Üzerleri için domates ve biber,
Sos için ;
- 1 su bardağı su,
- 1 yemek kaşığı salça,
- 1 tatlı kaşığı toz biber.
Hazırlanışı
- Köfte için kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, maydanoz, ekmek kırığı, tuz, karabiber ve kimyonu bir kaba alıp yoğurun,
- Mandalina büyüklüğünde 10 adet yuvarlak köfte yapın,
- Patlıcanları soyup ne ince ne kalın olacak şekilde uzunlamasına dilimleyin,
- Patlıcanların sığabileceği genişlikte bir tavada bol sıvı yağ kızdırın,
- Patlıcanları sıvı yağa yatırıp arkalı önlü kızartın,
- Kalan sıvı yağda köfteleri de kızartın,
- Köfteleri 2 dilim patlıcan ile bohça gibi sarın ve üzerlerine birer adet kürdan batırın ve fırın tepsisine alın,
- Her bir köftenin üzerine birer parça biber ve domates yerleştirin,
- Sos için su, salça, tuz ve toz biberi karıştırıp köftelerin olduğu fırın tepsisine dökün,
- Tepsiyi fırına verip 190 derecede 20-25 dk pişirin.
Afiyet olsun...
04 Mayıs 2023 19:10
11 Haziran 2021 16:45