Bıt Bıt Çorbası Tarifi
Eskişehir mutfağından nefis bir çorba tarifi bıt bıt çorbası. İsminin nereden geldiğini tam olarak bilmiyorum ama bıt bıt şekilde hazırlandığı ve el oyaladığı için bu ismi aldığını tahmin ediyorum.
Bıt bıt çorbası kıyma ve ince bulgurla hazırlanan minik köftelerin nohutla birlikte terbiyeli bir çorbada pişirilerek hazırlanıyor. Bir açıdan lebeniye çorbasını andırsa da bazı farklar var. Bunların başında şüphesiz lebeniye çorbasının köftesinde bulgur olmaması var. Buna karşın çorbada pirinç var, ama bıt bıt çorbasında yok. Bir diğer fark ise bıt bıt çorbasının terbiyesinde salça da olması.
Bu özelliği bıt bıt çorbasını diğer terbiyeli çorbaların tamamından ayırıyor aslında. Terbiyedeki salça terbiyenin, dolayısıyla çorbanın rengini değiştirdiği gibi çorbaya hoş bir aroma da katıyor.
Köfteyi bıt bıt olmaktan çıkarıp daha pratik hale getirmek için köfteleri önceden hazırlayıp pişirebilir ve buzdolabında 4-5 güne kadar, dondurucuda 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Bıt bıt çorbası veya daha sık pişirilen yayla çorbası gibi terbiyesinde yumurta sarısı kullanılan çorbalardan artan yumurta aklarını nasıl değerlendirebileceğinizi öğrenmek için Artan Yumurta Akı Nasıl Değerlendirilir? yazısına göz atabilirsiniz.
Son olarak, her ne kadar tarifte adım adım anlatılıyor olsa da altını çizmekte fayda olan bir noktaya değinmek istiyorum. Terbiyeli çorbalarda çorbanın başarısız olmasına neden olabilecek en riskli şey terbiyenin kesilmesi, yani çorbanın pürüzsüz kıvamda değil de beyaz minik yoğurt parçalarından oluşmasıdır. Terbiyenin kesilmesi çorbanın lezzetini etkilemez ama rahatsız edici bir görüntüsü olduğu için yaşanması pek tercih edilen bir şey değildir.
Çorba terbiyesinin kesilmemesi için terbiyenin sıcak çorbaya sıcağa alıştırılarak eklenmesi gerekir. Bunun için terbiyeye önce az miktarda çorba suyu eklenip hızlıca karıştırılır ve terbiye ılıtılır. Ardından, hiç vakit kaybetmeden ılınmış olan terbiye çorbaya eklenip hızlıca karıştırılır. Sonrasında ise çorba kıvam bulana ve altı kapatılana kadar karıştırılarak pişirilir. Terbiyeli çorbalarda tuz da terbiyenin kesilmesine neden olabilecek malzemelerden biridir. Bu nedenle tuzu en son, çorbanın altını kapattıktan sonra eklemekte fayda vardır.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
Köfte için;
- 200 g az yağlı dana kıyma,
- 1 su bardağı ince bulgur,
- 1 yumurta,
- 1 soğan,
- Tuz,
- Karabiber,
- 1 yemek kaşığı tereyağı.
Çorba için;
- 2 su bardağı haşlanmış nohut,
- 2 yemek kaşığı un,
- 3 tepeleme yemek kaşığı yoğurt,
- 1 yumurta sarısı,
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ,
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- Tuz,
- 5 su bardağı oda sıcaklığında su.
Üzeri için;
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ,
- 1 tatlı kaşığı kuru nane.
Hazırlanışı
- Köfte için kıyma, bulgur, yumurta, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi bir kasede yoğurun,
- Karışımdan minik toplar yapın,
- Bir tavada tereyağını eritip köfteleri ekleyin ve tavayı sallayarak kızartın ve tavadan alın,
- Tavaya salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun ve altını kapatın,
- Çorba için bir tencerede zeytinyağını kızdırıp unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun,
- Suyu ekleyip topaklanması gidene kadar karıştırın ve kaynamaya bırakın,
- Terbiyesi için ayrı bir kasede yumurta sarısı ve yoğurdu çırpın,
- Çorba suyundan iki kepçe alıp yavaşça terbiyeye ekleyin ve hızlıca çırpın,
- Terbiyeyi çorbaya geri ekleyip hızlıca karıştırın,
- Nohutları, köfteleri ve kavrulmuş salçayı ekleyip sürekli karıştırarak kıvamını bulana kadar pişirin,
- Altını kapatıp tuzu ekleyin ve karıştırın,
- Sos için zeytinyağını kızdırıp naneyi ekleyin, karıştırıp ateşten alın,
- Sosu çorbanın üzerine gezdirin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Bıt Bıt Çorbası Tarifi ilk olarak 19/04/2021 tarihinde yayınlandı ve 17/10/2021 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
24 Nisan 2021 21:22