Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?
Mutfakta en can sıkıcı şeylerden biri bir türlü olmayan, sündükçe sünen yoğurtlardır. Hele de yurt dışında yaşıyorsanız yoğurdu tutturmak hayati bir başarıdır. Yoğurt yapmak aslında oldukça kolaydır. Tabii eğer elinizde iyi bir maya varsa. Yoksa, işiniz zorlaşır. O yüzden öncelikle imkanınız varsa iyi bir maya bulmaya çalışın. Çevrenizde yoğurdunu sürekli kendi yapan birileri vardır mutlaka. Onlardan isteyebilirsiniz. Yurt dışında yaşıyorsanız yaşadığınız yerde yaşayan Türkler Facebook grubuna sorabilirsiniz. Hiçbir imkanınız yoksa marketlerdeki organik yoğurtları kullanabilirsiniz. Ama bu hazır yoğurtlar organik de olsa ev yoğurdunun verdiği sonucu vermez ne yazık ki. Hazır yoğurtla mayaladığınız yoğurt ev yoğurdu kıvamına gelene kadar başlarda çok koyu kıvamlı olmayan yoğurtlar yemeniz gerekir. Zamanla yoğurdunuz ehlileşir ve istenen kıvamda yoğurt vermeye başlar.
Bu süreci hızlandırmak ve gerçekten yoğurt yediğinizden emin olmak için hazır yoğurt kültürü kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü yoğurdun yoğurt olabilmesi için içinde belli bakteriler olması lazım. Bu bakteriler lactobacillus bulgarius ve streptococcus thermophilustur. Sütü pek çok farklı yöntemle kestirip yoğurt kıvamına getirmek mümkündür. Ancak içinde bu bakteriler yoksa yoğurt olmaz.
Bu nedenle yoğurt mayalarken belli aralıklarla mayaya ilave olarak bir saşe yoğurt kültürü eklemeniz iyi olur. Bu, aynı zamanda yoğurdunuzun kıvamını da olumlu şekilde etkileyecektir. Yoğurt kültürünü Amazon'da yogurt culture'ın yaşadığınızın ülkenin dilindeki çevirisiyle aratarak bulabilirsiniz. Örneğin yogurt culture'ın İspanyolcası cultivo de yogur. Amazon'da cultivo de yogur şeklinde arama yapabilirsiniz. Yogurt culture'ı istediğiniz dile çevirmek için Google Translate'i kullanabilirsiniz.
Koyu Kıvamlı Yoğurt Elde Etmek İçin Mucize Yöntem
Koyu kıvamlı yoğurt elde etmek için kullanabileceğiniz bir diğer yöntemse nohut unu kullanmak. Daha önce mutlaka duymuşsunuzdur. Nohut, sütü kestirip yoğurt benzeri bir ürün elde etmek için eskiden beri kullanılır. Buna genellikle nohutla yoğurt mayalamak denir ama yukarıda bahsettiğim sebepten dolayı elde edilen bu ürün tam olarak yoğurt olmaz, yoğurt benzeri bir ürün olur. Ama içine gerekli bakterileri ekleyerek elbette yoğurda çevirebilirsiniz.
Bizim durumumuzda ise yoğurda nohut unu ekleyerek nohutun yoğunlaştırıcı özelliğinden faydalanıyoruz. Bu, üzerine bilimsel çalışmalar yapılmış ve etkinliği kanıtlanmış bir yöntem bu arada. Nohut unu yoğurdu koyulaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda prebiyotik içeriğini artırıyor ve raf ömrünü uzatıyor. Eğer denemek isterseniz 1 lt süt için 1 tatlı kaşığı çiğ nohut unu kullanabilirsiniz. Yoğurdunuzu mayalarken eklediğiniz mayayla birlikte nohut ununu ekleyip karıştırmanız yeterli.
Değinmek istediğim bir nokta daha var. Taş gibi yoğurt mayalama yöntemi paylaştığını iddia edip herkesle aynı tarifi veren kişilerin bir ortak noktası vardır, belki fark etmişsinizdir. Yoğurtlarını küçük kavanozlarda mayalarlar. Hacmi küçük kavanozda yeni mayalanmış, bozulmamış yoğurt, normalde cıvık olsa bile katı görünür, çünkü dar hacimli bir kabın içindedir. Eğer gördüğünüz o yoğurtlara çok özeniyorsanız yoğurdunuzu siz de minik kavanozlarda mayalayabilirsiniz.
Koyu kıvamlı yoğurt yapmak için dikkat edilmesi gereken ve tercihe bağlı şekilde uygulanabilecek şeyleri madde madde toplarsak;
- İyi bir yoğurt mayanız olsun,
- Sütün sıcaklığına dikkat edin, mümkünse bir termometre edinip ölçüm yapın,
- Uzun ömürlü süt kullanmayın,
- Yoğurdunuza belli aralıklarla yoğurt kültürü ekleyin,
- Yoğurt mayanızı oda sıcaklığına getirip kullanın,
- Yoğurt mayanızı terbiyeli çorba yaparken yaptığınız gibi az miktarda sıcak sütle ılıtıp süte o şekilde ekleyin,
- Nohut unu kullanın,
- Kavanozda mayalayın,
- Yoğurt mayalanırken doğrudan ısı kaynağından uzak, ılık bir ortamda bekletin.
Afiyetle kalın...
Hazırlanışı
- Sütü orta hararetli ateşte el dayanacak sıcaklığa gelene kadar (44-46 C derece) ısıtın,
- Ateşten alın,
- Yoğurdun içine ısıttığınız sütten bir su bardağı kadar ekleyip karıştırın,
- Çırpılmış yoğurt ve süt karışımını tencereye ekleyip karıştırın,
- Mayalayacağınız kap ya da kaplara transfer edin, kapaklarını kapatın,
- Kapları ısısı kapalı fırına koyun ya da üzerlerine bie poşet geçirip bir battaniyeyle örtün,
- En az 6 saat bekleyin,
- Kapağını açıp kontrol edin,
- Koyulaşmışsa çok fazla kıpırdatmadan buzdolabına kaldırın ve açmadan bir gece bekletin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Evde Yoğurt Nasıl Yapılır? ilk olarak 17/01/2021 tarihinde yayınlandı ve 23/08/2021 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
17 Ocak 2021 20:03
15 Eylül 2020 15:33
16 Eylül 2020 20:29
29 Mayıs 2020 06:34