Şalgam Suyu Tarifi
Türkiye'de yaşarken yurt dışında yaşayan insanların sürekli Türk yemeği özlemi çekmelerini, bunu hayatlarının en büyük problemi gibi anlatmalarını, neden yurt dışında yaşanmaz başlıklı listelerin birinci sırasına koymalarını anlamsız bulur, canı çok isteyen oturur evde yapar diye düşünürdüm. Hemen ardından da yaşamadığın şey hakkında ön yargılı fikirler yürütme, kazın ayağı öyle değildir belki de derdim. Şu an yurt dışından bildiriyorum, kazın ayağı öyleymiş:) Canın isteyince oturup yapabiliyormuşsun:) Bir de öyle Türk nüfusunun çok olduğu, Türk ürünlerinin rahatlıkla bulunabildiği bir ülke değil İspanya. Hazır yemeği değil ham maddeyi bulmak ve almak için de özel çaba harcamak gerekiyor. Ama sonuç olarak gerçekten istiyorsan bulup alıp yapıyorsun. Burada yapmadığım ne lahmacun ne Ankara simidi ne Adana kebap ne de Beypazarı kurusu kaldı.
Ama nirvanam şalgam suyu. 5 aydır seri şalgam suyu üretiyorum. Öyle hemen yap ve iç bir tarif olmadığı için döngüyü kırmamak gerekiyor. 4 kg'lık iki kavanozum var. Çıkan şalgam miktarı yeni kurduğum şalgam suyu olana kadar tam yetiyor bize. O yüzden kavanozları boşaltır boşaltmaz yenisini kuruyorum. Bu döngüyü siz kendi tüketim kapasitenize göre belirleyebilirsiniz.
5 ay boyunca pek çok farklı yöntem denedikten sonra en kolay ve lezzet olarak en iyi sonucu veren tarif ve yönteme ulaştığıma inanıyorum. Denediğim tarifler arasında ekmekle mayalandırma, mor havuç kullanmadan yapma da var. Ekmek kullandığınız zaman ekmeği bir beze sarıp öyle koymanız gerekiyor kavanoza. Bunu hijyenik ve sağlıklı bulmadığım gibi ekstra bir malzeme kullanmak, onu yıkamak vs. süreci zorlaştırıyor. Böyle sürekli yapılması gereken şeylerde yapacağınız şey ne kadar basit ve az yorucu olursa o kadar kolay adapte edilebiliyor hayata.
Yurt Dışında Şalgam Suyu Nasıl Yapılır?
Başta dedim ya çok istiyorsan yapıyorsun diye. Öncelikle yapmak istediğin şeyin malzemelerini belirleyerek işe başlıyorsun. Kolayca bulabildiklerini bir kenara atıp daha önce gittiğin marketlerde görmediklerine odaklanıyorsun. Benim için bunlar mor havuç ve şalgamdı. İlk yaptığım şey İspanyolcalarını öğrenmek oldu. Bu sayede şalgamın aslında bütün marketlerde satıldığını öğrendim. Bunu daha önce fark etmememin sebebi de burada farklı bir cinsinin olmasıydı sadece. Ama bunu sorun olarak görmedim (ve deneyinde sorun olmadığı da çıktı ortaya) ve şalgamı da attım cebe. Ama Madrid'de mor havuç görmemiştim daha önce. Online satışını araştırdım. Birkaç sitede buldum ama Ağustos ayında olduğumuz için stoklarda yoktu. Beklemeye niyetim yoktu. İlk denememi mor havuçsuz, sadece şalgam ve pancarla yaptım. Sonuç kötü değildi. İspanya'da şalgam suyu içebilmenin keyfi de eklenince epey güzel oldu bile diyebilirim. O sıra Amsterdam'a gittik ve bir markette mor havuç buldum. Herkesin hediyelikler, ayakkabılar taşıdığı sehayatlerden birinden ben sırt çantamda bir kilo mor havuçla döndüm. İkinci denememi bu havuçlarla yaptım ve sonuç göz yaşartacak kadar iyiydi. Derken mor havuç online sitelerde stoka girdi ve benim şalgam döngüm başladı. Yurt dışında yaşıyorsanız benim yaşadığım bu süreçten ilham alabilirsiniz.
Şalgam Suyu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Şalgam suyu yapmak turşu kurmakla aynı şey aslında. Tek farkı turşuda sebzeler yenirken bunda suyu içiliyor (seviyorsanız turşularını da yiyebilirsiniz elbette). O yüzden turşu kurarken dikkat etmeniz gereken ne varsa şalgam suyu yaparken de aynı şeylere dikkat etmelisiniz. Kullandığınız kap kacak temiz olmalı. Sebzeler çürük, ezik olmamalı ve tertemiz yıkanmalı. Temiz içme suyu kullanılmalı.
Şalgamı kurduktan sonra asla unutmayın. Her gün açıp karıştırın. Fermentasyon her zaman farklı seyreden bir süreçtir. Çünkü kullanılan malzemeler, ortamdaki bakteriler, hava sıcaklığı, vs. gibi insan kontrolünde olmayan pek çok şeye bağlıdır. O yüzden her yapışınızda farklı tepkimeler görebilir, farklı şeyler yaşayabilirsiniz, şaşırmayın, paniklemeyin. Yine, elde edeceğiniz şalgamın lezzeti de her seferinde değişecektir. Hepsi üzümden yapılıyor olmasına rağmen neden binlerce çeşit şarap olduğunu, neden her markanın, her yılın lezzetinin farklı olduğunu düşünün. İnsanlara hükmedebilirsiniz, hayvanlara hükmedebilirsiniz, teknolojiye hükmedebilirsiniz ama fermentasyon sürecine edemezsiniz.
Ev yapımı şalgamın lezzetinin hazırlarından çok farklı olduğunu bir Adanalıdan mutlaka duymuşsunuzdur daha önce eminim. Bir de bir Kırklareliliden duyun, ev yapımı şalgamın lezzeti hazırlarından çok farklı:) Kötü anlamda değil elbette, aksine ev yapımı şalgam suyu hazır şalgam suyundan çok çok daha lezzetli.
Fermentasyon başladığında gazlı içecek gibi alttan gelip üstte patlayan minik kabarcıklar görmeye, bunların sesini duymaya, kavanozların kapağını açarken gaz çıkışından kaynaklı pıst sesine şahit olmaya başlarsınız. Bu normal, ama bunlar olmasa da normal. Bu süreçte suyu taşabilir, bu normal. Ama taşmayabilir de, bu da normal. Üzerinde fotoğraflarda görebileceğiniz beyaz tabaka oluşabilir, normal. Oluşmayabilir de, bu da normal. Üzeri yemyeşil tüylü küfle kaplanmadığı sürece sorun yoktur. Küflendiyse küfü atıp suyunu içmeyi düşünmeyin, her şeyi atın. Malzeme ve emek önemli evet ama hayatınızdan ve sağlığınızdan daha önemli değil.
Şalgam suyunu buzdolabında haftalarca saklayabilirsiniz. İnce boğazlı şişeler saklama konusunda daha başarılı sonuç veriyor. Kavanozlarda yine beyaz tabaka oluşuyor ve içmeden önce süzmek gerekiyor. Üzüm ya da nar suyu veya rendelenmiş domates satılan çok ince boğazlı şişeler en iyi seçenek.
Afiyetle kalın...
Videolu Şalgam Suyu Tarifi
Malzemeler
- 1 kg şalgam,
- 1 kg mor havuç,
- 4 adet pancar,
- 4 yemek kaşığı salamura tuz,
- 4 tatlı kaşığı limon tuzu,
- 6 adet meksika biberi (acı kırmızı biber),
- 2 avuç nohut,
- 2 avuç kalın bulgur.
Hazırlanışı
- Havuç, şalgam ve pancarları soyup doğrayın ve 8 lt'lik bir kavanoza alın veya 4 lt'lik iki kavanoza eşit şekilde paylaştırın,
- Biberlerin saplarını kesip ikiye kesin ve kavanozlara paylaştırın,
- Nohut ve bulguru da ekleyin,
- Tuz ve limon tuzunu bir kaseye alıp üzerine bir su bardağı kadar su ekleyin ve eriyene kadar karıştırın,
- Karışımı kavanozlara paylaştırın,
- Kavanozları ağızlarına kadar suyla doldurup kapaklarını kapatın,
- Güneş görmeyen serin bir dolaba kaldırın,
- 20 gün boyunca her gün açıp karıştırın,
- 21. gün ince bir tülbentten geçirip dar boğazlı cam şişelere alın ve buzdolabına kaldırın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Şalgam Suyu Tarifi ilk olarak 05/12/2021 tarihinde yayınlandı ve 02/08/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
09 Şubat 2020 23:28
02 Ocak 2020 16:07
24 Aralık 2019 23:18
24 Aralık 2019 23:17
26 Şubat 2019 23:11
26 Şubat 2019 19:14