Kuzu Etli Enginar Tarifi
Enginar severler için harika bir mevsimdeyiz şu an. Taze enginar yemenin tam sırası. Tabi tazesini bulmak pek o kadar da kolay değil. Yapraklı yenebilecek enginar zaten çok zor bulunuyor ama çanaklar bile kim bilir kaç gün önceden soyulup limon tuzlu sulara konmuş oluyor belli değil. Pazarda tazesini bulmak biraz daha kolay. Genelde yeşilini getirip orada soyuyorlar ve suda az beklemiş oluyor. O yüzden imkanınız varsa enginarı pazardan alın. Hatta mümkünse zengin semtlerindeki pazarları tercih edin. Maalesef ki böyle bir gerçek var. Görece zenginlerin tercih ettiği semtlerdeki pazarlar da marketler de daha iyi ürünler satar. Pazar da fiyatlar değişir, bu anlaşılabilir bir şeydir. Ama marketlerde aynı fiyatlı ürünlerin iyisinin zengin semtlerdeki şubelerde, çürük çarıkların da kenar köşede kalmış şubelerde satılmasını ülkedeki en büyük iki yüzlülüklerden biri olarak görüyorum. Bu konuya çok derin girmeyeceğim, girersem çıkamam biliyorum.
Kuzu Etli Enginarın Püf Noktaları
Onun yerine güzel şeylerden, yemekten bahsedeceğim. Enginarın taze olmasının önemli olduğundan bahsettik. Tazesini bulduk diyelim. Su dolu poşete koydular, aldınız eve geldiniz. O şekilde en fazla bir gece bekletin, onda da enginarların tamamen suyun içinde kaldığından emin olun. En güzeli eve getirir getirmez pişirmek elbette.
Tarifte dana eti de kullanabilirsiniz ama kuzu etinin enginarla ayrı güzel bir uyumu vardır, bu da aklınızda olsun. Etler piştikten sonra dibinde kalan suyunu da enginarlara ekleyebilirsiniz. Lezzetini artıracaktır. Ama suyun en fazla yarım su bardağı olmasına dikkat edin. Düdüklünün kapağını açtığınızda yarım su bardağından fazla su varsa harlı ateşte kapağı açık şekilde kaynatarak suyunu buharlaştırabilirsiniz. Et suyunu enginarlara eklemenin bir dezavantajı enginarların rengini biraz koyulaştırması. Karartmıyor ama fotoğrafta gördüğünüz gibi sarı-kahve arası bir renk veriyor. Bence o lezzet buna değer.
Benim kullandığım enginar çanakları oldukça genişti. O yüzden çekme payıyla birlikte 250 g et tam geldi ama daha küçük çanaklar için fazla gelebilir. Bu durumda et miktarını azaltabilir ya da aynı tutup hepsini çanaklara doldurmak yerine doğrudan tencereye koyabilirsiniz. Hatta çanakları doğrayarak da kullanabilirsiniz dilerseniz.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 4 adet enginar kalbi,
- 250 g kuşbaşı kuzu eti,
- 1 su bardağı taze bezelye tanesi,
- 1 adet soğan,
- 1 yemek kaşığı tereyağı,
- 2 su bardağı oda sıcaklığında su,
- 1 tatlı kaşığı şeker,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 1 tatlı kaşığı un,
- 1 yemek kaşığı zeytinyağ.
Hazırlanışı
- Düdüklü tencereyi ocağa alıp içine hiçbir şey koymadan kızdırın,
- Kızan tencereye etleri koyup sürekli karıştırarak suyunu salıp çekene kadar soteleyin,
- Tereyağını ve yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip soğanlar yumuşayana kadar sık sık karıştırarak pişirin,
- Bezelyeleri ekleyip karıştırın,
- Üzerini geçecek kadar sıcak su koyup kapağını kapatın ve tencerenizin kullanma kılavuzunda tavsiye edilen pişme süresine göre etler yumuşayana kadar pişirin,
- Etler piştikten sonra enginar çanaklarını geniş bir tencereye alın,
- Et+bezelye karışımını (suyu kaldıysa suyuyla beraber) enginar çanaklarına paylaştırın,
- Ayrı bir kasede 2 su bardağı su, un, şeker, tuz ve zeytinyağını çırpın,
- Karışımı çanakların üzerine gezdirin,
- Kapağını kapatıp kısık ateşte enginarlar yumuşayana kadar pişirin.
Afiyet olsun...
31 Aralık 2019 15:36
31 Aralık 2019 13:53