Vişneli Kek Tarifi
Vişne mevsimi vişneli keksiz geçse olmazdı. En standart kek tarifimi vişneyle yaptım bu sefer. Yaptığım tek değişiklik un miktarında oldu. Normalde bu ölçüler için 2 su bardağı un kullanırdım. Vişnelerin salacağı suyu kaldırıp hamur olmaması için çeyrek su bardağı daha fazla un kullandım.
Bu tür taneli kek tariflerinde dibe çökme en sık yaşanan problemdir. Kuru üzümlü kek tarifi ve dibe çökmeyen damla çikolatalı kek tarifinde bu konutu derinlemesine ele aldım daha önce. Ama özetlemek gerekirse, taneli kek tariflerinde tanelerin dibe çökmemesi için;
- tanenin ve hamurun yoğunluğu birbirine çok yakın olmalı. Yani hamur normalden biraz koyu, taneler de küçük olmalı.
- pişme işlemi hemen başlamalı, tanelerin dibe çökmesine fırsat bırakılmamalı. Yani fırın önceden ısınmış olmalı ve hamur kalıba koyulur koyulmaz hiç oyalanmadan fırına verilip pişirilmeli.
Bu ikisine dikkat edildiğinde tanelerin dibe çökmesi mucize gibi bir şey. Tabii bu iki kuralda yorumlanabilir noktaları ortadan kaldırmakta fayda var. İlkinde tanelerin küçük olması kuralı örneğin. Küçük derken ne kadar küçük? Bir kedi yavrusu da küçüktür, bir mercimek tanesi de. Bu tarif için küçükten kastım bir vişne tanesinin dörde bölünmüş hali.
Fırının önceden ısınması kısmında ise fırını keki fırına vermeden iki dakika önce çalıştırılmasını kastetmiyorum. Fırınınızı çalıştırdığınızda üzerinde bir ışık ya da ekranında bir işaret yanar. Bu ışık/işaret fırınınızın ısınıyor olduğu anlamına gelir. Bu ışık ya da işaret söndüğünde fırınınız tam olarak ısıttığınız sıcaklığa gelmiş demektir. Fırından fırına değişmekle birlikte bu ısınma süresi yaklaşık 15 dk. sürer. Yani fırını çalıştırıp kek hamurunun yapımına sonrasında başladığınızda yaklaşık olarak fırın tam olarak ısındığında kek hamurunuzda hazır olmuş olur.
Eğer tanelerin dibe çökmesi sizi çok tedirgin eden bir şeyse, içinizin daha rahat olması için yukarıda linkini verdiğim dibe çökmeyen damla çikolatalı kek tarifindeki yöntemi de kullanabilirsiniz.
Son olarak belirtmekte fayda var, vişneleri hamura ekleyip karıştırdığınızda hamurun rengi mora yakın bir renge dönüşüyor. Piştiğinde biraz daha açılsa da yine de hafif mora çalan bir rengi oluyor. Bu renk farkı sizi şaşırtıp endişelendirmesin.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 2 yumurta,
- 3/4 su bardağı şeker,
- 3/4 su bardağı sıvı yağ,
- 1 su bardağı süt,
- 1 paket kabartma tozu,
- 1/2 su bardağı ince çekilmiş kabuksuz çiğ badem,
- Yarım limonun rendelenmiş kabukları,
- 2+1/4 su bardağı un,
- 2 su bardağı taze veya dondurulmuş vişne.
Hazırlanışı
- Vişnelerin çekirdeklerini çıkarıp her bir vişneyi dörde kesin,
- Yumurtaları ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın,
- Süt ve yağı ekleyip çırpın,
- Unu azar azar ekleyip çırpmaya devam edin,
- Unun yarısında unla birlikte kabartma tozunu da ekleyip çırpın,
- Kalan unu da yine azar azar, hamurun kıvamını kontrol ederek ekleyip çırpın,
- Bademi ekleyip karıştırın,
- Vişneleri ekleyip karıştırın,
- Karışımı yağladığınız 21 cm'lik kek kalbına döküp 180 derecede önceden tam olarak ısıtılmış fırına verip kürdan testi temiz çıkana kadar pişirin,
- Fırından çıkarıp tamamen soğuyana kadar bekleyin ve kalıptan çıkarıp dilimleyerek servis edin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Vişneli Kek Tarifi ilk olarak 15/07/2020 tarihinde yayınlandı ve 14/07/2020 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
03 Mart 2024 14:30
01 Mart 2024 17:00
21 Mart 2023 18:16
17 Temmuz 2020 17:09