2 Malzemeli Muzlu Puding Tarifi
Mutfakta bazı şeyler bana mucizevi geliyor ve dolayısıyla bende bir hayranlık uyandırıyor. Yaşanan renk ve kıvam değişimleri, çok farklı tatlara sahip malzemelerin bir araya gelerek oluşturduğu bambaşka lezzetler, aynı malzemenin farklı kıvamlarda farklı sonuçlar vermesi... Bunu mutfak kimyası olarak tanımlamak mümkün sanırım. Özetle mutfak kimyasına karşı duyduğum derin bir hayranlık var.
Reyhan şerbeti mesela. Limon suyu eklenince yaşadığı renk değişimi mucizevi değil mi sizce de? Ya da aquafaba. Kaynatılmış nohut suyu çırpılıyor ve çırpılmış yumurta akı gibi bembeyaz, hacimli bir şeye dönüşüyor. Bana bu tür şeyler çok acayip geliyor. İlk kez gerçek tren görmüş bir çocuk gibi oluyorum böyle şeylerle tanışırken.
Puding Nasıl Koyulaşıyor?
Son zamanlarda beni bu kadar şaşırtıp heyecanlandıran şeylerden biri de 2 malzemeli muzlu puding tarifi. Malzemeleri tahmin etmek zor değil sanıyorum. İlki adından da anlaşılacağı üzere muz, ikincisi de puding olmasından yola çıkılara tahmin edilebilecek olan süt. Tarif standart ev yapımı muzlu puding tariflerinde olduğu gibi malzemelerin karıştırılıp kaynatılmasıyla hazırlanmıyor. Öncelikle muz fırında pişiriliyor ve ardından sütle birlikte blenderdan geçiriliyor. Pudingi koyulaştıran şey muzun içerdiği ve pişince miktarı daha da artan pektin. Pektinin ne olduğuna dair ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz elma pektini tarifinin notlar bölümüne göz atabilirsiniz.
Yüksek pektin miktarına sahip muzla karışan süt anında (kelimenin tam anlamıyla anında) koyulaşıyor. Bu nedenle iki malzemeyi karıştırdıktan sonra bir saniye bile kaybetmeden kalıplara boşaltmanız gerekiyor. aksi takdirde karıştırma işlemini yaptığınız kabın içinde donup kalır. Donduktan sonra karıştırıp kaplara aktardığınızda ise tekrar şekil almaz, sulanır ve en özet haliyle olmaz. Bu durumla karşılaşmamak için karıştırma işlemine başlamadan önce kalıplarınızı yanınıza alın ve blenderı kalıptan çıkarır çıkarmaz hiç ama hiç vakit kaybetmeden karışımı hemen kalıplara paylaştırın.
Muzdaki en yüksek pektin miktarı kabuğunda. Bu yüzden muzları soyarken kabuğundaki lifli kısmı da sıyırarak alın. Muz piştiğinde oldukça sulanıyor. Bu suyunu almayın, aksi takdirde pudinginiz de sulanacaktır.
Puding çok kısa sürede katılaşıyor ve havayla temas eden kısımlar hemen kararmaya başlıyor. Bu da uzun süre bekletilmesini imkansız hale getiriyor. Pudingi hazırladıktan sonra hemen tüketecekseniz sorun yok, sade haliyle tüketebilirsiniz. Ama ömrünü uzatmak isterseniz bir an önce havayla temasını kesmelisiniz. Bunun en kolay ve lezzetli yolu üzerini çikolata ganajla ya da üzerinden akıp gitmeyecek koyu kıvamlı başka bir sosla (karamel ya da meyve sosları) kaplamak.
Bunun için öncelikle sosunuzu hazırlayın ve pudingi kalıptan daha sonra çıkarın. Çünkü gerçekten çok ama çok kısa sürede kararmaya ve sulanmaya başlıyor. Pudingi kalıptan çıkarıp ters çevirir çevirmez sosu üzerine gezdirin. Dilerseniz sos üzerinde dondukça birkaç kat sos döküp çikolata miktarını artırabilirsiniz.
Üzerini kapladıktan sonra buzdolabında 24 saate kadar saklayabilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 2 adet büyük boy muz,
- 1/2 su bardağı tam yağlı süt.
Çikolata Ganaj için;
- 50 g çikolata,
- 2 yemek kaşığı krema.
Hazırlanışı
- Muzları yağlı kağıt serilmiş tepsiye alıp 180 derecede önceden ısıtılmış fırında dışları tamamen kararana kadar (10-15 dk.) pişirin,
- Fırından alır almaz kabuklarını soyup içlerini bir kaba alın,
- Sütü ekleyip el blenderı ile püre haline getirin,
- Hiç bekletmeden iki sufle kabına paylaştırın,
- Buzdolabına kaldırıp 15 dk. dinlendirin,
- Ganaj için kremayı ısıtıp içine çikolatayı ekleyin ve eriyene kadar karıştırın,
- Pudingleri kalıptan çıkarıp üzerine ganajı gezdirin.
Afiyet olsun...