Elmalı Gül Tart Tarifi
Bugün sıra da sevgililer günü için hazırladığım tatlı var. Sevgililer günü tarifleri deyince pek çok kişinin aklına ilk gelen şey kalp şeklinde hazırlanmış yiyecekler olur. Bu beklentiyi boşa çıkarmamak için ilk sevgililer günü tarifim kalp şeklinde ravioliydi. Sevgililer günü ve sevgiyi göstermenin bir diğer büyük sembolü de hi. şüphesiz güldür. Gül çiçek olarak şahane bir hediye evet, ama ya sevgililer günü için sevgilimize verdiğimiz gülleri yiyebilseydik? Daha şahane olmaz mıydı?
Ben hem güllerin yenebilmesinin hem de bizzat ellerimizle hazırlanabilmesinin gül almaktan daha iyi bir fikir olduğunu düşündüğüm için bu yıl sevgilinize hediye edebileceğiniz gül şeklinde tartlar hazırladım. Gül şeklinde oldukları için gül aromalı olmalarını istedim. Bu yüzden tatlandırıcı olarak da gül reçeli kullandım. Ama gül reçelini yoksa ya da kullanmak istemezseniz başka bir reçel (kırmızı-pembe tonlarda olması iyi olur) ya da şeker kullanabilirsiniz. Şeker kullandığınızda çok aromasız olacağı için olaya biraz hareket katmak adına şekere tarçın ekleyebilirsiniz.
Elmaların pembesini güçlendirmek için haşlandıkları suya bir tane kuşburnu-hibiskus aromalı poşet çay attım. Kırmızı renk veren herhangi bir poşet çay ya da direkt olarak hibiskus kullanabilirsiniz. Haşlama suyunu sakın atmayın. Soğuduğunda hiç şeker istemeyen nefis bir meyve suyu oluyor.
Buradaki milföy hamurları ile Türkiye'dekiler birbirinden epey farklı. Bundan ayrıntılı olarak pastel de nata tarifinde bahsetmiştim. Elmalı gül tart tarifi özelinde milföy hamurunuzun sahip olması gereken özellikler tamamen çözülmüş olması (oda sıcaklığında değil buzdolabında bekleterek çözdürün) ve ince olması (hafifçe unlayarak merdaneyle açıp genişletebilirsiniz. Pastel de nata tarifinde benim kullandığım boyutta bir milföy hamuru elde etmek için ne yapmanız gerektiğini çizim olarak paylaşmıştım. Bu tarif için milföyü açarak genişleteceğinizden dolayı o kadar fazla parça kullanmanıza gerek yok. 1 tart için 5*10 cm'lik iki milföy parçasını uzunlamasına uç uca ekleyerek açıp inceltmeniz (daha çok uzun tarafına doğru) yeterli olacaktır diye tahmin ediyorum. Tarifin yapılışını hikaye ve video olarak da paylaşacağım. Benim ne yaptığımı gördükten sonra elinizdeki malzemeyi nasıl kullanabileceğiniz konusunda daha iyi fikir yürütebilirsiniz sanıyorum.
Tartların kıvamı ve lezzeti daha önce paylaştığım elmalı çıtır tart ile çok benzer. Özellikle tarçın kullanırsanız aynısı olacaktır. Daha önce elmalı çıtır tartı denediyseniz sizi neyin beklediğini tahmin edebilirsiniz.
Sadece elmalı çıtır tarttan farklı olarak iç kısımları elmalardan dolayı epey ıslak oluyor. Bunu, pişmenin yiyeceğin kahverengine dönmesi ya da çıtır, kıtır, katır, kutur gibi sesler çıkarması olduğunu düşünenler için pişmemiş gibi bir intiba uyandıracağını tahmin ettiğim için özellikle belirtme gereği duydum. Makarnayı haşladığımızda rengi kahverengine dönmez ya da yerken herhangi bir ses çıkarmaz ama yine de pişmiştir. Bazı yiyecekler haşlanarak pişer ve haşlanan yiyecekler ıslak ve yumuşak olur.
Bazı yiyeceklerse doğrudan ısı kaynağına temas etmeden piştiği için yumuşak olur. Örneğin kıymayı kavurduğunuzda pişer ve ne kadar kavurduğunuza bağlı olarak hafif sert ya da kıtır olur. Mantı ya da çiğ böreğin içine çiğ koyduğunuz kıyma ise yine pişer ama yumuşak olur. Mücverin içi ıslak ve yumuşak olur ama pişmiştir. Daha pek çok örneği verilebileceği gibi elmalı gül tartın içi de içinde ıslak elmalar olmasına bağlı olarak ıslak ve yumuşak, ama bununla birlikte yeterince ısıya maruz kaldığı için (bunu yapacağınızı ön görüyorum) pişmiş oluyor.
Milföy hamuru tatlı bir hamur olmadığı ve sadece içine konan reçel veya şekerle tatlandırıldığı için çok tatlı olmuyor. Tatlı gibi tatlı olmasını istiyorsanız şeker miktarını artırabilir, reçele biraz daha şeker ekleyebilir ya da servis esnasında üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
Elmalı tartları benim yaptığım şekilde buket haline getirmek için büyük bir kasenin içine buruşturduğunuz alüminyum folyo ile doldurup tartları kürdanla folyoya sabitleyebilirsiniz. Aralarına yaprak görünümü vermek için nane yaprakları sıkıştırabilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Videolu Elmalı Gül Tart Tarifi
Malzemeler
- 32*26 boyutunda 2 adet milföy hamuru,
- 10 tatlı kaşığı gül reçeli veya şeker,
- 3 adet elma,
- 1 adet kırmızı renk veren meyveli poşet çay.
Hazırlanışı
- Elmaları soymadan ikiye kesip çöplerini ve çekirdeklerini ayıklayın,
- Kısa kenarlarından çok ince şekilde dilimleyin,
- Bir sos tenceresinde 1 lt kadar su kaynatıp poşet çayı suya koyun ve renk vermesini bekleyin,
- Rengi çıktıktan sonra elma dilimlerini koyup yumuşayana ve renkleri açık pembeye dönene kadar pişirin,
- Ateşten alıp süzün,
- Milföy hamurlarını kısa taraflarından beş eşit parçaya kesin,
- Parçalardan birinin yarısına boydan boya gül reçeli sürün veya şeker serpin,
- Diğer kısma elma dilimlerini kabuklu kısımları dışarıda kalacak şekilde üst üste dizin,
- Rulo şeklinde sarıp yağladığınız metal muffin kalıbına yerleştirin,
- Diğer parçaları da aynı şekilde hazırlayın,
- 190 derecede önceden ısıtılmış fırına verip kenarları kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Elmalı Gül Tart Tarifi ilk olarak 08/02/2022 tarihinde yayınlandı ve 09/02/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.