Kahvaltılık Granola Tarifi
Hafta içi klasik Türk kahvaltısı yapmaya vakti olmayan veya zamanında çok fazla yaptığı için şimdi sıkı diyetlerle bedelini ödeyenler için muazzam bir önerim var bugün. Doktorlara, diyetisyenlere bir kulak kabartırsanız eğer yulafın faydalarından, nasıl tok tuttuğundan, mutlaka hayatımıza dahil etmemiz gerektiğini söyleyip dururlar. Yulaf ezmesini tek başına yemeyi denediyseniz eğer hiç de öyle iştah açıcı bir şey olmadığını görmüş olmalısınız. En azından benim için değil. Öncelikle yediğimiz şeyin güzel olduğunu anlatırken kullandığımız tadı-tuzu yerinde deyimini yulaf ezmesi için kullanmak pek mümkün değil, çünkü kendisinin ne tadı var ne de tuzu. Sütle karıştırınca lapa olması da kendinden soğutan bir başka olumsuz özelliği.
Yulaflı şeyleri çok severim aslında. Yulaflı ekmeğe bayılırım, yulaflı bisküviler, kurabiyeler harikadır. Ama elimizi vicdanımıza koyup dürüstçe konuşursak yulaf ezmesi çiğ haliyle mecbur kalmazsak yiyebileceğimiz bir şey değil. Bunu nankörlüğüme yorup, dünyada o kadar aç insan varken sen yemek mi beğenmiyorsuncuları sevmediği yemeklere iğrenç diyenlere yönlendiriyorum. Kendi aranızda halledin problemlerinizi. Bunun nankörlükle ilgisi yok çünkü. Haşhaşlı çöreğe bayılıyoruz ama oturup kaşık kaşık haşhaş ezmesi yemiyoruz mesela. Bunu da onun gibi düşünebilirsiniz.
Kahvaltılık granola tarifimiz tek başına yenmesi oldukça güç olan yulaf ezmesini yenilebilir kılan bir tarif. E içine o kadar abur cubur konunca nasıl olur da yenmez ki diyorsanız aslına bakılırsa onlar ikramiyesi. Dilerseniz tüm o fındık, badem ve kuru meyveleri çıkarabilirsiniz. Tek başına yulaf ezmesi de yumurta akı ve bal ilavesiyle piştiğinde muhteşem bir lezzete kavuşuyor. Ben kendi sevdiğim malzemelerle kendi tarifimi oluşturmak istiyorum diyorsanız da meydan sizin. İstediğiniz malzemeleri çıkarıp istediklerinizi ekleyebilirsiniz. Tüm malzemelerin kurutulmuş olması önemli, yoksa çabucak bozulur. Ama tüketirken sütle birlikte sevdiğiniz taze meyveleri de (çilek ve/veya muz örneğin) doğrayabilirsiniz granolanın içine.
Kuru meyveleri mutlaka granola piştikten sonra ekleyin. Granolayla birlikte fırınlarsanız kurur ve yenmezler.
Daha önce granola yememiş olanlar için; granola üzerine süt eklenerek tüketilir. Yulaf ezmesini nereden alırım diyenler için; marketlerin kahvaltılık gevrek veya diyet ürün reyonlarında bulabilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 3 su bardağı yulaf ezmesi,
- 1 su bardağı iri çekilmiş çiğ fındık,
- 1 su bardağı iri çekilmiş çiğ badem,
- 1 yumurta akı,
- 3 yemek kaşığı bal,
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi,
- İstediğiniz miktarda, istediğiniz meyve kuruları(kuru incir, kuru üzüm, kuru kayısı, vs.).
Hazırlanışı
- Yumurta akını çatalla köpürene kadar çırpın (kar gibi olacak kadar değil, sadece köpük köpük olması yeterli),
- İçine balı ilave edip çırpın,
- Kurutulmuş meyveler dışındaki malzemeleri bu karışıma ekleyip kaşıkla iyice harmanlanana kadar karıştırın,
- Karışımı geniş bir fırın tepsisine yayın (yağlamaya veya kağıt sermeye gerek yok yapışmıyor),
- 180 derecelik fırında 5 dakikada bir karıştırarak hafif kahverengiye dönene kadar pişirin,
- Fırından çıkarıp soğumasını bekleyin,
- Soğuduktan sonra doğradığınız kurutulmuş meyveleri ekleyerek karıştırın ve hava almayan cam bir kavanoza koyarak saklayın.
Afiyet olsun...
Kahvaltılık Granola Tarifi ilk olarak 31/08/2020 tarihinde yayınlandı ve 07/09/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
03 Ağustos 2021 22:16
02 Ağustos 2021 14:37
29 Aralık 2020 15:46
18 Mart 2020 21:28