Mantarlı Pilav Tarifi
En son pilav tarifi paylaşmamın üzerinden üç ay geçmiş. Evde pilav tüketimiyle ilgili bir fikir veriyordur sanırım bu veri. Üç ayda bir yiyoruz değil tabii ama gerçekten çok seyrek yiyoruz. Yapacağım zaman da bulgur pilavı yapıyorum genellikle. Pirinci, sarma dolma gibi tüketiminden kaçınılması daha zor yemeklerde yiyoruz zaten, o yetiyor bize. Daha doğrusu bana yetiyor, bana yetince de Yasin'e de yetmiş sayılıyor.
Pirinç (ya da şehriye) pilavı yapacağım zaman içine farklı malzemeler ekleme alışkanlığı geliştirdim son zamanlarda. Böylece aynı miktarda yesem de yediğim pirinç miktarı azalıyor. Tavuklu pilav, nohutlu pilav, mısırlı pilav vs. gibi pilavları eskiye nazaran daha sık yapıyorum. Mantarlı pilav da nasibini alanlar arasında elbette.
Mantarın olayı tadından ziyade kokusu bana göre. Kokusunu çıkardığınızda lastik gibi anlamsız bir sebze haline dönüşüveriyor, ama kokusu yok mu o kokusu... İşte o koku pilav kokusuyla birleşince bambaşka muazzam bir hale dönüşüyor. Daha önce mantarlı pilav yememiş olabilirsiniz, çok da sık yapılan bir pilav türü değildir ama bir kere denedikten sonra pilav yapacağınız zaman ilk aklınıza gelen tarif olacaktır.
Pilava Dair Ufak Püf Noktaları
Pilavla ilgili sık aldığım soruları da yanıtlayayım hazır böyle ayda yılda bir konusu açılmışken. Ben pirinci suda bekletmiyorum, yalnızca suyu berraklaşana kadar hafifçe ovarak güzelce yıkıyorum. Genellikle uzun taneli pirinçler kullanıyorum ve o pirinçler için 1 su bardağı pirince 1,5 su bardağı su tam geliyor. Farklı pirinç türleri için gereken su miktarının farklı olacağını ve en iyi ölçünün suyun kontrollü olarak eklenmesi ile bulunacağını unutmayın. Pirincin kavrulma işlemi de dahil olmak üzere bütün işlemlerini ocağın en küçük gözünde en kısık ateşte yapıyorum vaktim varsa, yoksa da orta gözde en kısık ayarı kullanıyorum. Dışı lapa olmuş ama içi pişmemiş pirinç tanelerinin müsebbibi yüksek ateştir. Düşük ısı kullanmak her yemek için önemli olsa da pilavda kıvam tutturma kaygısı olduğu için ekstra önemlidir.
Vegan olması kaygınız yoksa ve pilavda tereyağı kokusunu seviyorsanız ateşten almadan önce içine bir çay kaşığı tereyağı ekleyip karıştırmanız tereyağı kokusunun hissedilmesini sağlayacaktır. Her pilav tarifinde su yerine (tamamını veya yarı yarıya) et veya tavuk suyu kullanabilirsiniz. Hazır bulyon kullanımını merak ediyorsanız pratik sarı mercimek çorbası tarifimdeki ayrıntılı yazıyı okuyun lütfen. Sebepleri o yazıda olmakla birlikte ben bulyon kullanmıyorum, kimseye de tavsiye etmiyorum ama kullanmak isteyenin de elinden tutmuyorum.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 1 su bardağı pirinç,
- 10 adet küçük boy kültür mantarı,
- 5 yemek kaşığı zeytinyağ,
- Tuz,
- 1,5 su bardağı sıcak su.
Hazırlanışı
- Pirinci suyu berraklaşana kadar yıkayıp süzün,
- Geniş tabanlı bir tencereyi ocakta kızdırın,
- Doğradığınız mantarları ekleyip sularını salıp çekene kadar karıştırarak pişirin,
- Zeytinyağını ekleyip karıştırın
- İçine pirinci ekleyip kısık ateşte sık sık karıştırarak tıkır tıkır olana kadar kavurun,
- Tuzunu ve suyunu ekleyip karıştırın ve kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin,
- Altını kapatıp 10-15 dk. kadar dinlendirin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Mantarlı Pilav Tarifi ilk olarak 09/03/2017 tarihinde yayınlandı ve 20/09/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
07 Ekim 2023 21:40
27 Ocak 2021 09:46
09 Ocak 2021 22:19
16 Mayıs 2020 22:23
09 Mayıs 2020 20:45