Güllaç Tarifi
Dün müjdesini vermiştim ve işte ramazanın bitimine sayılı günler kala güllaç tarifimle karşınızdayım. Güllaç tarifimle demem pek yerinde olmadı aslında. Tarif bana ait değil çünkü. Ben direkt aldığım güllacın üzerinde yazılı olan tarifi uyguladım herhangi bir araştırmaya girmeden. O kadar aynı tarifi uygulamışım ki güllaca koyarım diye aldığım gülsuyu tarifte yazmıyor diye koymayı unutmuşum:) Adı güllaç (güllü aş) olan bir tatlıya da gül suyu koymayınca pek hakkı verilmiş olmuyor tatlının dolayısıyla.
2 gün önceydi güllacı yaptığımda. Ramazanın ilk günlerinde aldığımız güllaç yaprakları daha da bir gözüme batmaya başlamıştı. Bayramdan önce bitirmeliyim bu işi dedim o gün ve işten gelir gelmez hazırladım. Akşam da çok sevdiğim arkadaşım Ece'ye oturmaya gidecektik. Ne iyi oldu giderken götürürüz şeklindeki düşüncelerle tariften baka baka yaptım güllacı.
Neyse efendim akşam aldık güllacı gittik Ece'ye. Ece de meğer pek severmiş güllacı. Çok sevindi. Oturduk afiyetle güllacımızı yiyoruz ki Ece'nin sorusu dünyamı başıma yıktı; gül suyu var mı içinde? Nasıl üzüldüm anlatamam. Güllacı alırken hemen yanında gül suyu da satılıyordu. Unutmadan bunu da alayım deyip almıştım ve güllacı yapmaya başlayana kadar inanın aklımdaydı o gül suyu. İnsanın basiretinin bağlanması böyle birşey olsa gerek işte. Dünyanın sonu değil elbette güllaca gül suyu koymayı unutmak ama koysaydım iyiydi:)
Ama iyi bir yanı var tabi bu talihsizliğin de. Ben bir ders çıkardım bu yaşadıklarımdan ve sizin de nasiplenmenizi istiyorum. Bir tarifi uygularken kullanacağınız tüm malzemeleri önceden hazırlayın ki koymayı unutup sonra benim gibi pişman olmayın:)
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 300 g güllaç yaprağı,
- 2 lt süt,
- 2 su bardağı şeker,
- 1 su bardağı iri çekilmiş fındık,
- 1/2 su bardağı iri çekilmiş kabuksuz badem,
- 2 yemek kaşığı gül suyu (evet bildiğiniz gül suyu),
- 1 çay kaşığı vanilya,
- Üzerini süslemek için antep fıstığı, nar taneleri, kiraz şekeri, vs.
Hazırlanışı
- Şekeri süte ekleyerek ateşe alın,
- Şeker eriyene kadar karıştırarak sütü kaynatın (ben tekrar ılınmasını beklememek için sütü kaynatmadım, şeker eriyince ve süt el yakmayacak kadar ısınınca ocaktan aldım),
- Sütü el yakmayacak kadar ılıtın,
- İçine gülsuyunu, vanilyayı ve toz haline getirilmiş damla sakızını ekleyip karıştırın,
- Güllaç yapraklarının sığabileceği bir tepsiye 1 adet yaprağı koyun (ben 27*40 cm'lik borcama yaprakları ikiye bölüp düz kenarları borcamın kenarlarına gelecek şekilde dizdim),
- Üzerine yaprağı ıslatacak kadar süt dökün,
- 5 adet yaprak bitene kadar bu şekilde devam edin,
- 5 yaprak ıslandıktan sonra üzerine fındıkları ve bademleri serpin,
- Diğer yaprakları da aynı şekilde dizip ıslatın,
- En son kalan tüm sütü üzerine gezdirin,
- Dolaba kaldırıp sütünü çekmesini bekleyin (2 saat yeterli ama en güzel kıvamı ertesi gün buluyor),
- İstediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun...
21 Mayıs 2020 02:06
16 Mayıs 2020 22:23
11 Mayıs 2020 09:29
09 Mayıs 2020 12:53
13 Haziran 2017 23:35