Bisküvili Havuç Lokumu Tarifi
Az malzemeli, elimizin altındaki malzemelerle kolayca hazırlanabilen, lezzeti bol tariflere bayılıyoruz. Bu kadar güzel özelliği bir arada bulunduran tariflere kim bayılmaz ki zaten değil mi? Ama ne yazık ki sayısı çok az bunların. O yüzden bulduğunuzda sıkı sıkı sarılın onlara. Tarif defterinize kaydedin, çıktısını alıp mutfakta saklayın, küçük not kağıtlarına yazıp buzdolabının üzerine asın. Yapın bir şeyler işte ama sonra bakarım buna deyip beyninizin karanlık zindanlarına gömmeyin. Sonra lazım olduğunda ay nerede görmüştüm ben o tarifi diye fellik fellik aranmak zorunda kalırsınız. Bana her gün gelen Kevser Hanıım sizin havuçlu bir tarifiniz vardı bulamıyorum şeklinde gelen maillerden, mesajlardan biliyorum. Sırf sizi bu dertten kurtarmak için tarif defteri yaptım beğendiğiniz tarifler hemen elinizin altında olsun diye. Ama huylu huyundan vazgeçmiyor görünen o ki:)
Tarifimize gelecek olursaakkk... Başta da dediğim gibi çok az malzeme gerekiyor bu tarif için. Mutfağı sık kullanan birinin her an evinde bulunan malzemeler var içinde. Mutfağa ilk defa giren birinin bile kolayca yapabileceği bir tarif. Ama yine de bazı şeyleri hatırlatmadan geçmeyeyim.
Havuçları mutlaka rendenin ince kısmıyla doğrayın. Kalın kısımla doğrar veya rondodan geçirirseniz pişmesi çok uzun sürer. Hatta tam olarak pişmez, lokumları yerken ağızda hissedilir. Çay bardağı eski usul çay bardağı ölçüsüdür, yeni çıkan büyüklerden değil. 1/2 1-2 değil yarım demektir. Aceleniz varsa havuçları pişirdikten sonra hemen soğuması için kaseyi buzlu su dolu başka bir kabın içine oturtursanız çok daha çabuk soğur. Lokumlarınızı 1 gün önceden yapıp ertesi gün servis edebilirsiniz. Ağzı kapalı bir kabın içinde saklamanız yeterli. Buzdolabına koymanıza gerek yok Ankara veya benzer bir iklimde yaşıyorsanız. Ancak en güneyimizde olan şehirlerde normal gıdaları hangi koşullarda saklıyorsanız o şekilde saklayın (yaz mevsimi için). Örneğin yazın hiçbir yiyeceği dışarıda bırakamıyorsanız lokumları da dolaba koyun. Son olarak; Evet içinde yağ yok. Bunların dışında şu an aklıma gelmeyen sorularınız olursa yorumlardan bana ulaşabilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 2 adet orta boy havuç,
- 1/2 su bardağı şeker,
- Yarım paket petit beurre bisküvi,
- 1/2 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi,
- 1 çay bardağı hindistan cevizi.
Hazırlanışı
- Bisküvileri rondoda un haline gelene kadar çekin veya bir poşetin içine koyup ağır bir cisimle ezin,
- Havuçları soyup rendenin ince tarafıyla rendeleyin,
- Rendelenmiş havuç ve şekeri bir tencereye alıp ocağın en küçük gözünde en kısık ayarda havuçlar iyice yumuşayana kadar pişirin,
- Havuçları ayrı bir kaseye alıp oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin,
- Çekilmiş bisküvileri ve cevizi ekleyip kurabiye hamuru kıvamına gelene kadar yoğurun,
- Hamurdan dilediğiniz büyüklükte parçalar koparıp yuvarlayın ve hindistan cevizine bulayın.
Afiyet olsun...
05 Ocak 2021 17:34
26 Aralık 2020 16:43
25 Şubat 2020 23:07